Het Deventer Nieuws

De Raem volop in de publiciteit

Nadat we in Apeldoorn zagen dat er een ‘minibiebje’ was met maandverband, besloten we daar in onze grote buiten minibieb in Deventer ook ruimte voor te maken. De voormalige archiefkast is toch groot genoeg.

Mooi genoeg regelt het Armoedefonds het menstruatiemateriaal om een eind te maken aan deze ‘armoede’. Toen de eerste doos was binnengekomen op de Sluisstraat, konden we met het nieuws naar buiten.

Primeur Het Deventer Nieuws

Een interview met rasechte Deventernaar Bastiaan Mokkink van Copyvilla leidde tot een heuse publiciteitsgolf. Hij schreef een prachtig verhaal in Het Deventer Nieuws, verreweg de grootste huis-aan-huis-krant in Deventer en omgeving. Het artikel kreeg een mooie plek op de voorpagina omdat ze daar best trots waren op deze primeur.

Anderen in rap tempo

Nadat het in Het Deventer Nieuws had gestaan, volgden in rap tempo de onderstaande bladen in Deventer (al dan niet met plaatsing van het gestuurde persbericht)

En als klap op de vuurpijl kwam De Stentor nog langs en plaatste een groot artikel, met video, in hun Deventer editie. Omdat De Stentor onderdeel is van DPG Media (ook Volkskrant, AD en Trouw zitten daarin) verscheen het artikel ook in de regionale kranten van:

  • PZC (Provinciale Zeeuwse Courant)
  • BN De Stem
  • en zelfs het landelijke Algemeen Dagblad (AD) herplaatste het artikel.

Blijft toch jammer dat zelfs de naam van onze bieb, De Raem, niet werd genoemd in de krant ;-). Maar dan doen we het maar met onze eigen middelen….

Facebook engagement

De verschillende media deelden hun nieuws over de eerste Deventer minibieb met maandverband natuurlijk ook op hun social media

  • destentordeventer (op Facebook) kreeg 63 likes/hartjes, 17 reacties en het werd drie keer gedeeld.
De Facebook-update van De Stentor Deventer over onze minibieb
  • hetdeventernieuws op Facebook deed daar niet veel onder met 54 likes/hartjes, 12 reacties en eveneens werd het daar driemaal gedeeld.

Artikel Het Deventer Nieuws

Het artikel in Het Deventer Nieuws begon als volgt:

Minibieb in Raambuurt tegen ‘menstruatie-armoede’

DEVENTER – Minibiebs schieten als maïs uit de grond. Onder de tientallen Deventer biebkastjes waar je gratis boeken kunt brengen, lenen of halen, is nu een wel heel bijzondere. Naast boeken heeft Minibieb de Raem in de Raambuurt namelijk ook maandverband en tampons. 

“Ik las dat 1 op de 10 meisjes en vrouwen soms of nooit geld heeft voor maandverband. Ze lossen dat op met bijvoorbeeld toiletpapier of wegblijven van school of werk”, vertelt initiatiefnemer René Greve.

“Ik vind het een vreemde gedachte dat er in Deventer een paar honderd vrouwen zijn die niet elke maand deze hygiëneproducten kunnen kopen”, zo stelt hij.

Greve: “Als je op 30 euro per week zit en ook nog maandverband moet kopen, kom je heel krap te zitten. Dit komt meer voor dan je denkt. Bedenk dat ruim één miljoen Nederlanders in armoede leeft en één op de vijf huishoudens problematische schulden heeft.”

[…]

Moeder Theresa

Greve is ook vrijwilliger bij verschillende organisaties en bevestigt dat zijn ‘innerlijke moeder Theresa’ hem vaak aanroept. “Mijn marketingbedrijf is gericht op mensen meer geld laten verdienen. Ik vind het daarnaast heel normaal om mensen met een smalle beurs te helpen.”

Hij vervolgt: “Behalve delen wil ik ook inspireren met iets waarbij misschien niet iedereen stil staat. Ik hoop dat de kast laagdrempelig overkomt, zodat het niet onprettig voelt om iets te pakken.“

1 gedachte over “De Raem volop in de publiciteit”

  1. Ja, het Deventer Nieuws is ook een echte Deventer huis aan huis krant met echt leuk en waardevol nieuws. De rest wordt hier niet gelezen. Groeten Harry

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dertien + 9 =